Bon dia, sigueu benvinguts tots a la celebració de Sant Jordi 2019!!

Ens retrobem com cada any, en aquesta diada, i tots sabem com anirà la cosa, que sempre es repeteix una mica: el discurset de benvinguda...,  recordar la llegenda del drac, la princesa i el cavaller...,  repartir els premis..., recordar que cal regalar una rosa i un llibre...

Intentarem, doncs, no caure en les repeticions i remarcar aquelles coses que són remarcables, aquelles coses que ens han de quedar més gravades, en el coco, d'aquesta diada, Aquest any els punts remarcables són dos:

El primer punt, que hem treballat en els escrits presentats a premi, és la lluita contra la desigualtat entre homes i dones. Afortunadament la societat va evolucionant cada vegada més en aquest sentit, però queda molta feina per fer. No només a un nivell general,lluitant per la igualtat d'oportunitats, la igualtat en la retribució econòmica, la igualtat en la presència en càrrecs directius d'empreses i institucions... També és molt important la lluita contra els micromasclismes, contra totes aquelles situacions de la vida quotidiana en què es discrimina a les dones. Segur que les alumnes ens sabrien explicar moltes situacions on no es tracta de la mateixa manera a nois que a noies. Finalment, en aquest punt, cal alertar sobre la reaparició de forces socials i,  a vegades, polítiques que volen retornar les dones a situacions de fa molts anys. No es pot afluixar en la defensa del dret a la igualtat entre totes les persones, ni s'han de fer passes enrere.

El segon punt que cal remarcar d'aquest Sant Jordi és la riquesa que ens aporta l'existència de diferents llengües i cultures en el món. Vivim en un món en què es dona una gran mobilitat de persones, per motius molt diferents. Al nostre país arriben moltes persones provinents d'altres països i continents. Però també cada vegada més els nostres joves han d'emigrar cap a altres països per trobar bons llocs de feina. Per tant, cal tenir una actitud molt oberta cap a les llengües i cultures diferents a la nostra. Hem d'ajudar a integrar-se a persones provinents d'altres cultures, que venen aquí convençuts que trobaran una societat justa i moderna. Però també hem d'esforçar-nos a aprendre les grans llengües de comunicació del món actual, perquè cada vegada més podem necessitar-les en el futur.

Per resumir-ho en una paraula, permeteu-me que parli de RESPECTE. De la mateixa manera que la flor de la diada de Sant Jordi és la rosa, el respecte hauria de ser la flor que oferíssim als nostres companys cada dia, per arribar a una societat més lliure, justa i rica.

Que tingueu una bona diada de Sant Jordi, i no us oblideu, a més de les roses, dels llibres!! A llegir, que no fa cap mal i ens obre moltes portes noves!!!

GUANYADORS
Princesa dels oceans Miner London Super héroïne Àmbit social Solament tú Mon coeur Els records de la Lina Científica fortalesa Nosotras Desigualdades de género